Mistere despre subconștientul uman: creierul poate deține atâtea informații precum întregul internet din 2007

de: Ozana Mazilu
07 09. 2023

„Orice vom planta în subconștientul nostru și vom hrăni cu repetiție și emoție va deveni într-o zi realitate.” — Earl Nightingale.

Mintea este un fenomen extrem de complex. Religii, filozofi, mari gânditori, cercetători, oameni de știință, psihologi, atât de mulți au încercat să încerce să dezlege misterele complexe ale subconștientului și conștientului. Și, deși știm multe, este încă un mister grozav, minunat, care stă la baza determinării vieții fiecărui om. Mintea noastră subconștientă ia decizii înainte ca mintea noastră conștientă să știe ce se întâmplă. Acesta este cât de invaziv poate fi și pe atât de important este faptul că avem o mai bună înțelegere a modului în care funcționează jumătatea noastră mai mare și mai bună. Citește mai departe pentru a-ți cunoaște mai bine propria minte cu câteva lucruri interesante despre subconștient.

Potrivit biologilor, creierul are 90 de miliarde de celule nervoase ținute împreună prin trilioane de puncte de conexiune, numite sinapse. Dar cât de puternic este creierul uman, cu adevărat? Oamenii de știință sugerează că un creier uman poate deține la fel de multe informații precum internetul în jurul anului 2007. Cam șocant, având în vedere cât de des greșim lucrurile de zi cu zi sau uităm ce am mâncat aseară la cină. Acest lucru arată doar cât de mult nu știm în mod conștient.

Mintea și subconștientul tău

Încearcă să pui acest lucru în perspectivă – folosim doar 5% din capacitatea creierului de memorie, ceea ce înseamnă că subconștientul controlează restul de 95%. Chiar dacă nu știm asta, subconștientul nostru lucrează activ, indiferent dacă mintea noastră conștientă știe sau nu!

Chiar nu înțelegi cum funcționează subconștientul? Încearcă acest lucru – data viitoare când tastezi, încearcă să recunoști în mod conștient fiecare tastă pe care o introduci. Este obositor și consuma mult timp, nu-i așa? Observă cum, atunci când nu acorzi atenție, tastele încă sunt tastate oricum. Aceasta este puterea subconștientului la locul de muncă.

Subconștientul tău este o bancă de memorie imensă care stochează și sortează TOT ce ți s-a întâmplat vreodată. Până când un om împlinește vârsta de 21 de ani, cantitatea de date primite și stocate este de o sută de ori mai mare decât conținutul Encyclopedia Britannica – adică 32 de volume – 32.640 de pagini a 40 de milioane pe jumătate de milion de subiecte!

Cel mai bun mod de a vizualiza felul în care funcționează conștientul și subconștientul este ca un iceberg – conștientul fiind partea mică a acestuia care apare deasupra apei, iar subconștientul fiind partea uriașă care se odihnește sub apă. În schimb, mintea ta conștientă este grădinarul care plantează semințele în grădină sau în pământul fertil, care este mintea subconștientă. De aceea puterea gândirii pozitive este atât de importantă!

Mintea conștientă comandă, iar subconștientul se supune. Aici intervine Legea Atracției – dacă continui să repeți acea mantră pozitivă, mintea conștientă s-ar putea să nu o creadă neapărat – încă – dar subconștientul o va „auzi” și va lucra pentru a ajunge acolo.

Subconștientul nu știe timpul. Nu există trecut sau viitor, pur și simplu ACUM. Folosirea afirmațiilor cu cuvântul acum sau în prezent te va ajuta să vă aliniezi subconștientul și să lucreze pentru tine în momentul de față. Începe să te gândești la ceea ce îți dorești ca și cum l-ai avea deja.

Cercetătorii au dezvăluit că utilizarea LSD (dietilamidă a acidului lisergic) îmbunătățește semnificativ capacitatea de limbaj, permițând creierului nostru să se deschidă și să folosească. În timp ce sunt sub influența LSD-ului, utilizatorii pot accesa cu ușurință cuvinte înrudite, demonstrând că medicamentul îmbunătățește rețelele semantice ale creierului. În timp ce erau implicați într-o sarcină cu nume de imagine, participanții aveau mai multe șanse să facă o conexiune între semnificații conectate precum „mâna” în loc de „picior”.

Alte descoperiri arată că LSD-ul scoate la iveală o rețea subconștientă de idei care nu sunt conștiente, ele sunt mai aproape de conștientizare, reducând diferența dintre cele două. Medicamentul este capabil să modifice conștiința și face ca creierul să se conecteze în moduri în care nu o face în mod normal.